Šta jesti na prazan somak - Nenad Jovanović prazan stomak

Šta jesti na prazan somak

0

Hrana ima veliki značaj za naše zdravlje , baš kao što je važan pravilan izbor namirnica, jednako je bitno i kad ih konzumiramo.

Stoga, ujutru na prazan stomak, ponekad nije preporučljivo jesti ni zdrave namirnice. Uprkos tome što su korisne, one nam mogu uzrokovati i neprijatnu kiselinu, žgaravicu, stomačne tegobe, dijareju i dr.

Kako naš želudac sasvim drugačije reaguje kad je pun ili prazan, morate dobro povesti računa o tome.

Namirnice koje ne biste trebali konzumirati ujutru na prazan stomak :

Nemojte piti kafu na prazan stomak

Ispijanje kafe na prazan želudac povećava kiselost, što uzrokuje gorušicu i probavne smetnje tokom dana. Ovaj, mnogima neizostavni jutarnji napitak nije zabranjeno piti, ali je neophodno prethodno obložiti sluznicu želuca.

Dobra preporuka je da se makar 30 minuta ranije popiju limun i mlaka voda na prazan stomak. Takođe, ukoliko im pridodate kašičicu domaćeg meda, fino ćete obložiti zidove želudca.

Alkoholna pića

Bez hrane u želucu, alkohol putuje ravno u krvotok i brzo se širi po celom telu, uzrokujući širenje krvnih sudova. To rezultira privremenim osećajem topline, usporavanjem pulsa i snižavanjem nivoa krvnog pritiska.

Preporuka lekara je izbegavanje alkoholnih pića, naročito ujutru na prazan stomak.

Paradajz povećava kiselost

Paradajz je prepun hranjivih materija, kalijuma i vitamina C, paradajz sadrži visok nivo taninske kiseline. Ona povećava kiselost u želucu i, ukoliko vam je stomak prazan, može izazvati gorušicu.

Sačuvajte ga bolje za salatu uz ručak ili večeru, jer tada neće izazvati nikakve gastritične smetnje.

Namirnice koje možete jesti ujutru na prazan stomak:

Mlaka voda sa medom i limunom

Mlaka voda sa limunom i medom. Ovaj napitak ojačava imuni sistem, ubrzava metabolizam i pomaže brže sagorevanje nataloženih masnoća

Med, limun i mlaka voda na prazan stomak deluju izvanredno, jer štite želudac i osnažuju organizam. Ispijajte napitak čim ustanete, a nakon pola sata pripremite doručak. Takođe ovaj napitak smete konzumirati i tokom dana, on će ubrzati metabolizam i poboljšati varenje.

Maslinovo ulje

Kašika maslinovog ulja na prazan stomak ima višestruke koristi po naše zdravlje. Ukoliko je još pomešate sa limunovim sokom u srazmeri 1:1, dobićete moćan prirodni lek.

Zaboravite na probavne tegobe i zatvor, creva će vam se redovno prazniti. Eliminisaćete podočnjake, imaćete podmlađen izgled i bićete puni energije.

Beli luk

O belom luku i njegovim dobrobitima po zdravlje govorimo gotovo svakodnevno. Ovaj moćni prirodni antibiotik eliminiše brojne bakterije. Obiluje dragocenim vitaminima C i A, bogat je mineralima poput fosfora, kalcijuma i joda.

Ukoliko uzimate beli luk na prazan stomak, dodatno ćete pojačati njegove pozitivno dejstvo. U tom slučaju neće zaostajati čak ni za najjačim medikamentima. Zahvaljujući ahoinu, njegovi efekti gotovo nadmašuju kupovni aspirin.

Ako na prazan stomak jedete beli luk zaustavićete pojačano lučenje kiseline u želucu. Ovo je veoma značajno za osobe koje su pod stalnim stresom.

Kako obiluje antioksidansima, poznata su i njegova antikancerogena svojstva. Najnovija istraživanja potvrđuju da beli luk sprečava nastanak većeg broja karcinoma, ali samo ako se uzima preventivno svaki dan.

Za više informacija, posetite moju početnu stranu.

Za više informacija i stručne savete kao i preporuke proizvoda možete me kontaktirati ovde ili direktno na mail: nenad8929@gmail.com

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.